Рецоммендед, 2020

Избор Уредника

5 Хидден Фацебоок Сеттингс треба да промените одмах

Са скандалом у Цамбридге Аналитици који се проширио друштвеним медијима прошле недеље, Фацебоок је био изложен великом броју људи, а многи људи су протестовали због брисања Фацебоок налога. Брисање вашег Фацебоок налога има мало смисла, али ако сте забринути да се ваши лични подаци чувају на Фацебооку, а затим се злоупотребљавају, ево 5 подешавања на Фацебооку које треба да промените да бисте одвојили што је могуће мање података.

Проверите апликације и услуге

Најважнија ствар коју треба да урадите, ако покушавате да обезбедите да што је могуће мање података, јесте да проверите апликације и услуге које сте повезали са својим Фацебоок налогом. То се може урадити врло лако, али некако то нико не ради. Само се пријављујемо у апликације, сервисе и веб локације трећих страна са нашим Фацебоок налогом, без обзира на податке које прикупљају.

  • Једноставно идите на " Подешавања налога ", а затим на " Апликације" .

  • Овде ће вам бити приказана листа апликација које сте повезали са вашим Фацебоок налогом . Прегледајте их и уклоните оне које више не користите.

Када уклоните апликације видјет ћете скочни прозор који вам говори да апликација може задржати податке које је већ прикупила. То је нешто што не можете поправити, али ако макнете апликацију, у будућности неће бити могуће прикупити више података, што је свакако побједа.

Информације о границама Пријатељи Схаре Абоут Иоу

Једна од најчуднијих и искрено прилично језивих ствари које Фацебоок ради је да ако ваш пријатељ приступи веб-локацији или апликацији са својим Фацебоок налогом, веб-локација или апликација могу заиста добити и приступ вашим личним подацима. Ако то није језиво, не знам шта је. Срећом, ипак постоји једноставан начин да се осигура да се то не догоди у будућности.

  • У „ Подешавања налога “ и „ Апликације “ видећете одељак означен као „ Апликације које други користе
  • У оквиру овог одељка, кликните на " Уреди "

  • Поништите избор информација које не желите да Фацебоок дијели са веб-локацијама и услугама које користе ваши пријатељи.

  • Када завршите, кликните на " Сачувај промене " и постављени сте.

Лично сам поништио сваку појединачну ставку у овој поставци, али ако се слажете са дијељењем неких информација са веб-локацијама и апликацијама, слободно то оставите неозначеном.

Управљање дозволама за апликације

Фацебоок такође доноси свој властити скуп апликација, укључујући Фацебоок апликацију, и апликацију Мессенгер - два најпопуларнија начина приступа веб страницама друштвених медија на мобилним уређајима. Ако користите било коју (или обе) од ових апликација, свакако бисте требали да урадите следеће:

Управљајте дозволама за апликацију Фацебоок:

  • Идите на Апп Информатион за апликацију Фацебоок и додирните ' Пермиссионс '.

  • Овдје поништите дозволе као што су ' СМС ', ' Телефон ', ' Контакти ' и ' Микрофон '.

Можете заправо опозвати све дозволе из Фацебоок апликације и то ће и даље радити, међутим, постоји неколико компромиса:

  • Без дозволе за складиштење, апликација на Фацебоок-у неће дозволити да отпремите медије на Фацебоок или сачувате медије са Фацебоок-а на паметни телефон.
  • Без дозволе камере и микрофона, Фацебоок апликација не дозвољава вам да користите 'Фацебоок камеру' за снимање и преношење прича на веб страници друштвених медија. Такође не би дозволила апликацији да уради било шта друго што треба да користи камеру на вашем телефону.

Управљање дозволама за Мессенгер:

  • Слично томе, приликом инсталирања Фацебоок Мессенгер-а на телефон, обавезно не укључите опцију „ Тект Анионе ин Иоур Пхоне “ и „ Сенд анд Рецеиве СМС ин Мессенгер “.

  • Такође, немојте додавати свој телефонски број у Мессенгер.

У случају да сте већ укључили ове функције, можете деинсталирати Мессенгер са свог телефона и поново га инсталирати да бисте поново добили исте опције.

Ограничавање ових дозвола је важно зато што је управо тако Фацебоок добио приступ историји позива, дневницима порука и још много тога - о чему људи сада брину (као што би и требали бити). Познавање дозвола које додељујете апликацији је једноставан начин да се избегне много ноћних мора у вези приватности.

У ствари, ако се питате да ли су Фацебооки поставили своје контакте на своје сервере, можете то да проверите . Једноставно пређите на овај линк и видећете контакте које сте синхронизовали са Фацебоок-ом.

Можете да кликнете на дугме 'Делете Алл' да обришете контакте са Фацебоок сервера.

Алтернативно, можете прећи на 'Подешавања налога' и затим кликнути на 'Преузми копију ваших Фацебоок података' да бисте добили копију свега што Фацебоок зна о вама. Ово није за слабоумне и вероватно ће вас уплашити.

Ограничите врсту огласа Фацебоок вам може показати

Ако сте корисник на Фацебоок-у, мора да сте приметили како Фацебоок увек некако зна какве ствари би вас могле интересовати, и показали вам огласе који се односе на исте ствари. Да ли сте имали осећај да Фацебоок зна шта сте претраживали на другим сајтовима? Па, има. Ако желите да вас Фацебоок не прати преко интернета, постоји неколико ствари које можете учинити да ограничите врсту огласа које Зуцкерберг може да стави у ваш феед.

  • У „Подешавања налога“ кликните на „Огласи“.
  • Овде можете да искључите своје личне податке које не желите да Фацебоок дели са оглашивачима.

  • Можете се и пребацити у категорије и уклонити из категорија с којима не желите бити повезани.

Док сте овде, постоји још неколико ствари које можете да промените да бисте додатно контролисали врсте огласа које ћете видети и да бисте ограничили Фацебоок-ово доступно праћење:

  • Подесите "Огласи својим друштвеним акцијама" на "Нико".
  • Подесите 'Огласи на апликацијама и веб локацијама од Фацебоок компанија' на 'Не'.
  • Подесите "Огласи засновани на употреби веб локација и апликација" на "Не".

Неке друге ствари које можете да урадите

Осим тога, постоји неколико основних правила која треба да пратите како бисте били сигурни да не дозвољавате апликације непотребном приступу вашим подацима:

  • Прво, немојте се пријављивати на сајтове и сервисе трећих страна користећи свој Фацебоок налог, осим ако је то апсолутно неопходно.
  • Ако се пријавите са својим Фацебоок налогом, проверите податке којима желите приступити. Ако нешто изгледа сумњиво, немојте се пријављивати на Фацебоок.

Прилично је чињеница да када користите бесплатну услугу, она дефинитивно прикупља податке о вама . Тако компаније као што су Фацебоок и Гоогле чине огроман део својих прихода, и иако није могуће потпуно спречити ове компаније да прикупљају податке о вама, можете бар да ограничите врсту података које могу прикупити и да имају бар неки привид приватност података у вашем животу.

Дакле, да ли сте преузели копију ваших Фацебоок података да бисте видели шта компанија зна о вама? Да ли вас је то плашило? Проверите да ли сте ширили реч о приватности података тако што сте поделили овај чланак са пријатељима и породицом како бисте им помогли да имају одређену контролу над подацима које предају компанијама као што је Фацебоок, а које затим користе ове податке у своју корист.

Top